Veszélyben a gorillák

Ezek a csodálatos emberszabású majmok nagy hatást gyakorolnak ránk tekintélyes termetükkel, sötét szőrzetükkel, kinézetükkel. Az ember azt hihetné, agresszívek, pedig nem azok! Valójában szelíd, növényevő óriások, megfélemlítéssel kizárólag családjuk védelme érdekében élnek. Félénk és nyugodt természetük ellenére életüket számtalan veszély fenyegeti, akárcsak sok más fajt a főemlősök közül. Az elmúlt néhány évtizedben számuk drámai módon lecsökkent, ma már csak a nemzetközi természetmegőrzési programoknak köszönhetően maradhatnak fenn. A négy alfaj közül hármat kritikusan veszélyeztetettként tartanak számon az IUCN Vöröslistáján. A tudósok álláspontja szerint a gorilla az ember legközelebbi rokonai közül a harmadik a csimpánzok és a bonobók után. Az ember és a gorilla közös ősét bizonyítja genetikai állományuk csupán 1,4 %-nyi eltérése, így kihalásukkal a modern ember kialakulásának megértését is kockáztatjuk.
A gorilláknak nincs természetes ellenségük, néhány leopárdtámadástól eltekintve nem vadásznak rájuk ragadozók, mégis ezek a békés növényevők a veszélyeztetett állatok közé tartoznak. Ennek fő oka az ember.

Eszik a gorillákat

Az egyik legnagyobb veszély a vadon élő gorillák számára az orvvadászat, amely a húsukért és trófeájukért folyik. A gorillák és más vadonban élő állatok húsát "bushmeat"-nek, azaz dzsungelhúsnak hívják. A gorillák húsát különleges ínyencségnek tartják. Koponyájukat és más testrészeiket ajándékként árulják a feketepiacon. Amikor a felnőtt gorillákat megölik az orvvadászok, a fiatalokat általában eladják hobbiállatnak.

«
1 2 3 4 5 6
»
Gorilla Game - Lépj be!
Weboldalunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.