Veszélyben a gorillák

A gorillák védelmében

A gorillák hivatalosan is védett állatok mindazon országokban, ahol előfordulnak. A kutatók rendszeresen nyomon követik a gorillaállomány változásait. Megkeresik az alvófészkeket, az állatok pihenőhelyét, mintát vesznek vizeletükből és ürülékükből. Ezekből következtetnek az egyes állatok nagyságára, táplálkozási szokásaira, illetve behatárolják az adott gorillacsapat élőhelyét. Az ilyen módon felderített területeket természetvédelmi oltalom alá vonják.

A vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény (CITES) szigorúan tiltja a gorillákkal vagy azok testrészeivel való kereskedelmet.

Az ökoturizmus a nemzeti parkokat felkereső érdeklődőktől származó pénzbevételt adja, amely jelentős pénzügyi forrást jelent más fajok mellett a vadon élő gorillák megmentéséhez. A bevételt a gorillák létszámának figyelemmel kísérésére, a parkőrök fizetésére, oktatási programok készítésére, ezeken túl iskolák, sőt kórházak építésére, és még sok más hasznos dologra, tevékenységre használják fel.

Az állatkertek ismeretterjesztő munkával, oktatással, a vadonban élő gorillák megőrzésével kapcsolatos programok támogatásával hívják fel a közvélemény figyelmét az ügy fontosságára, valamint kutatják az általuk tartott főemlősök viselkedését.

«
1 2 3 4 5 6
»
Gorilla Game - Lépj be!
Weboldalunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.