Különleges ismertetőjegyeim

A gorillák Afrikában élő, békés, nagytestű emberszabásúak. A főemlősök közé sorolják őket, mert testméretükhöz képest agyuk nagyméretű, van tér- és színlátásuk, általában erdőben élnek, főként gyümölcsökkel, falevelekkel táplálkoznak. Az különbözteti meg őket más főemlősöktől, hogy közelebbi rokonsági kapcsolatban állnak az emberrel, termetesebbek és nagyobb testsúlyúak, nincs farkuk, fejlettebb az agyuk, hüvelykujjuk szembefordítható, hosszabb ideig élnek, viszont lassabban szaporodnak, utódaik hosszabb ideig igénylik a gondozást. Ezek a tulajdonságok a szintén az emberszabásúak csoportjába tartozó csimpánzra, bonobóra és orangutánra is érvényesek.

Élettartam

A gorillák a természetben körülbelül 35, fogságban akár 50 évig élnek. 7-9 évesen válnak ivaréretté, 10-12 évesen pedig szaporodóképesek. A nőstény gorillák 8-9,5 hónapig vemhesek, és 3-4 kölyköt szülhetnek életük során.

«
1 2 3 4 5
»
Gorilla Game - Lépj be!
Weboldalunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.